maanantai 7. tammikuuta 2013

3. Taiteilijahaastattelu: Anu Kirkinen

Emalijauheen ripottelua kuparilevylle.

Päätin edelleen pysytellä tutuissa taiteilijoissa ja kävelin viime torstaina muutaman korttelin päähän Ameliesta kohti Työhuone Leikkikoulua. Sieltä löytyy mm. korujen, piirrosten ja grafiikan parissa työskentelevän Anu Kirkisen työtila. 

Tutustuin Anuun viime kesänä Johanna Vilenin kautta ja ihastuin saman tien hänen tekemiinsä slaavilaishenkisiin koruihin. Ensimmäisellä korvistenshoppailuretkelläni Leikkikoululle päädyimme keskustelemaan taiteen yhdistämisestä hyvän tekemiseen. Laitoimmekin sitten jossain vaiheessa kesää Anun, Johannan ja Hannamari Matikaisen kanssa pystyyn yhteisen projektin ja perustimme Taiteilijaryhmä Bahtalon.

Anu on kotoisin Jyväskylästä ja on nyt viitisen vuotta asunut Tampereella. Sitä ennen hän asui Kokkolassa, jossa hän vietti pisimpiä ja tärkeimpiä aikoja elämästään ja aloitti yrittäjyytensä taiteen parissa. Tällä hetkellä Anu tekee kupariteoksia ja piirroksia, joita voi käydä katsomassa Galleria Kapriisissa Tampereella 30.1.-24.2.2013.


Kuva: Kaisa Niemi

Anu Kirkinen
Syntynyt Jyväskylässä
Asuu ja työskentelee Tampereella


Miten taide löysi sinut? / Miten sinusta tuli taiteilija?
Uskon saaneeni sen verenperintönä. Ukki oli taitava puuseppä, äiti maalasi ja harrasti käsitöitä koko lapsuuteni, ts. estetiikka oli aina vahvasti läsnä perhepiirissä. Itse piirtelin, ompelin, maalasin ja luin paljon. Lukiossa innostuin enemmän ja siitä se ajatus kai sitten pyrähti lopulta liikkeelle. Lopulta kaikki oikeastaan tapahtui aika itsestään mitenkään erityisesti valitsematta.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Riippuu mistä lähtökohdasta käsittelen aihetta. Ja mikä on teoksen funktio. En halua liikaa sitoa tai määritellä itselleni rajoja tekniikan suhteen.
Pääsääntöisesti teen koruja, grafiikkaa ja sekatekniikkatöitä. Pidän erityisesti kovista materiaaleista, joita muokkaamalla saan aikaan kolmiulotteisen vaikutelman.

Miksi ilmaiset itseäsi juuri näillä tekniikoilla?
Minua kiinnostaa yleisesti ottaen muodot ja sommittelu. Tällä hetkellä olen myös kiinnostunut saman aiheen / teeman ”pyörittelystä” erilaisilla tekniikoilla.
Pidän myös jollain tapaa ”voimasta” muuttaa esim. metallin muotoa sekä erilaisista teknisistä ratkaisuista.



Mistä saat ideat teoksiisi?
Väreistä, muodoista, musiikista, hetkellisistä tunnetiloista, alitajunnasta.. oikeastaan kaikkialta ja eri aistein koetuista asioista.
Henkilökohtainen kokemuksellisuus ympäröivästä maailmasta ja itsestä on myös hyvin luonnollinen osa töitäni.

Musiikki on minullekin tärkeä inspiraation lähde, siksi kiinnostaakin kuulla minkälainen musiikki sinua tällä hetkellä inspiroi?
Johnny Cash, etiopialainen jazz ja herkät naislaulajat.

Mitä ilmaiset, prosessoit taiteen kautta? / Mitä haluat sanoa taiteellasi?
Olen läpikäynyt taiteen kautta mm. avioeroni, keskenmenoni, ahdistukseni ihmis-suhteista, mutta usein tiedostamatta. Vasta jälkikäteen teoksen sisältö on avautunut minulle kokonaisvaltaisemmin.
Olen myös halunnut herättää katsojassa toivoa ja lohduttaa. 
Nykyään haluan luoda enemmänkin erilaisia tunnelmia, muistoja, visuaalisia hetkiä ja iloa.




Taiteentekoprosessisi? 
Saatan usein työstää ideaa pitkään pelkästään miettimällä asiaa, joskus jopa vuosia. Teen luonnoksia, kenties erilaisia värikokeiluja. Toisinaan teen työn valmiiksi suunnittelematta sitä juuri ollenkaan. Luotan myös intuitioon ja haluan antaa itselleni tietynlaisen vapauden irrottautua teknisistä määritelmistä.
Koruja tehdessä koko idea saattaa lähteä liikkeelle kuin itsestään ja se rakentuu sitä tehdessä. Idea synnyttää yleensä toisen idean ja se jalostuu kerta kerran jälkeen uuteen muotoon.
Haluan myös antaa tilaa sattumille.

Miten teos muuttuu tekemisen aikana suhteessa alkuideaan?

Riippuu siitä kuinka kauan olen etukäteen pohtinut asiaa. Käytän joskus valtavan määrän energiaa itse teoksen toteutuksen pohtimiseen.

Esittele joku sinulle tärkeä teoksesi?
Omat vihkisormukset, koska niihin liittyy voimakas tunnelataus. Itselleni suunnittelin tatuoinnin, mies halusi sormuksen.

Kuva: Piritta Lipiäinen

Grafiikantöistä ”Pyhä Äiti” oli kenties vapauttavin työni. Se sisältää voimakasta itseironiaa sekä surua. Teoksen vahvuus on minulle henkilökohtaisesti ollut siinä, että se koetaan monin eri tavoin ja sen äärellä olen käynyt mielenkiintoisia keskusteluja mm. lapsettomuudesta, lasten "pesästä lentämisestä" ja äidittömyydestä.




Suhtaudutko tekemiseen rennosti vai joudutko pusertamaan?
Viime hetken paniikki on usein kaikista mahtavinta ja luovinta aikaa tekemisessäni. Pidän siitä tunteesta. Pyrin silti rentouteen.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Minua kiehtoo tarinat. Taiteen kokemiseeni vaikuttaa myös senhetkinen elämäntilanne ja tunnetilat. Kauneus ja herkkyys puhuttelee erityisesti.

Vaikuttavin taidekokemuksesi?
Niitä on monia, mutta yksi poikkeuksellisen voimakas muisto on jäänyt Shirin Neshat´in videoinstallaatioista, jotka näin Emmassa (Espoon modernin taiteen museo) vuosia sitten. Siihen mennessä videotaide ei ollut juurikaan koskettanut minua millään tavoin.



Työhuone Leikkikoulu on muuten sellainen paikka, että jos ovessa oleva riippulukko on auki, niin sinne voi mennä vierailulle katsomaan teoksia ja tapaamaan tekijöitä. Käykäähän rohkeasti jos kiinnostaa! Tilaa ja grafiikan prässiä voi myös vuokrata omaan käyttöön, jos hallitsee itsenäisesti grafiikan tekniikat ja prässin käytön. Muita leikkikoululaisia Anun lisäksi ovat graafinen suunnittelija Teppo Jäntti ja kuvataiteilija Johanna Pihlajamaa

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen taiteilija ja tosiaan, tuo Pyhä Äiti teos on mahtava. Varsinkin kun itse työstän esseetä Rooman opintomatkaa varten Madonnasta ja Jumalanäidistä. En juurikaan ole tutustunut metallin parissa työskenteleviin,joten tämä oli piristävää.
    Taas tuli todettua kuinka taiteen kautta voi selvitä elämän karikoiden yli.

    VastaaPoista
  2. Todella mielenkiintoinen taiteilijahaastattelu! Kiitos kun sain taas kurkistaa hienon taiteilijan tuotantoon ja ajatuksiin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne! Kiva jos oli mielenkiinoinen juttu :)

    VastaaPoista