torstai 11. marraskuuta 2010

Pennin venytystä

Ystäväni Satu blogistaan Osmoosielämää haastoi minut kirjoittamaan postauksen perheemme pennin venytyksistä ja säästämisestä. Aihe on erittäin ajankohtainen meillekin, koska olen pääsääntöisesti kotiäitinä ja puolisoni on alalla, jossa raha ei kasva puissa. Mutta pitemmittä puheitta, tässäpä näitä tulee:

1. Kirpputorit. Suurin osa vaatteistamme, huonekaluistamme ja tavaroistamme on löytynyt kirpputorilta tai sitten olemme saaneet ne käytettynä tutuilta tai sukulaisilta. Toki tulee ostettua vaatteita myös uutena. Etenkin kengät ja alusvaatteet ovat sellaisia, joita en kirpparilta osta. Huonekaluja ja esim. mattoja koitan kirpparilla myös haistella tosi tarkkaan ettei tule mitään homeista tai ylitsepääsemättömän pölyistä ostettua. Viimeisimmän ostoksen, eli olohuoneen mattomme, ostinkin hajun perusteella :D Myöskään sänkyjä en osta käytettynä.

2. Kerran viikossa K-citymarkettiin. Yritän suunnitella aina viikon ruokalistan etukäteen ja käydä kaupassa vain kerran viikossa. Aina se ei onnistu, mutta tällä tavalla varmasti suurin osa heräteostoista jää kauppojen hyllyille. Suosin paljon luomua ja ilokseni myös edulliselta Pirkka-merkiltä löytyy aina vain enemmän luomu- ja Reilun kaupan -tuotteita. Jos mahdollista niin ostan kotimaista ja lähellä tuotettua. Nämä ovat asioita joista en tingi, vaikka kuinka olisi kalliimpaa.

3. Leipominen ja ruuan laitto. Leivon itse leipää, sämpylöitä, kakkuja ja piirakoita. Näissä säästää ison summan kun tarjoaa vieraille itse tekemiä juttuja ja tekee suurimman osan leivistä itse. Teen myös ruuat enimmäkseen itse, mutta sorrun usein myös eineksiin kun ei aina rahkeet riitä tekemään kaikkea. Ehkä sitten kun lapset ovat isompia niin voi eineksistäkin luopua..

4. Luonnon tuotteet hyötykäyttöön. Tässä minulla on vielä parantamisen varaa, kun ei ole ollut aikaa kerätä ja säilöä kaikkea. Omenasosetta ja viinimarjoja on pakaste pullollaan talven puurojen ja leipomusten kaveriksi, mutta vielä haluaisin vuosittain kerätä muutakin varastoihin. Esimerkiksi keväällä nokkosia, joissa on paljon mm. rautaa ja c-vitamiinia ja syksyllä sieniä. Haaveissa on myös viljelypalstan vuokraaminen, jossa viljelisin esim. papuja ja raparperia. Yrttejä ja chilejä kasvattelin eka kertaa viime kesänä.

4. Lehdet ja tv. Meille ei tule sanomalehtiä eikä telkkarikaan ole ollut hetkeen toiminnassa. Luemme siis uutiset ja muut jutut enimmäkseen netistä. Säästyy siis lehden tilauksen lisäksi tv-lupamaksu.

5. Oravannahkakauppaa. Yhden tuttavaperheen kanssa olemme vaihtaneet paljonki asioita rahaa liikuttamatta. Vaihtokaupassa on liikkunut mm. lasten 1v-kuvauksia, pipoja ja lapasia, maalauksia ja piirroksia, kirjoja, lankoja, musiikkilaitteiden lainaamista, kamerankäytön ja musiikkiasioiden opettamista jne jne. Niin paljon etten ole enää kärryillä kumpi osapuoli on saamapuolella mutta ehkä se ei ole niin tarkkaa kun vastavuoroisuus jatkuu edelleen :)

6. Lainaamista ja vuokraamista. Kaikkea ei ole ihan pakko omistaa. Silloin harvoin kun tarvitsemme poraa, lainaamme sitä kavereilta. Käytämme paljon kirjastoa ja videovuokraamoja. Tällä hetkellä minulla on kavereilta lainassa yksi opiskelukirja ja pari lasten dvd:tä. Lainaamme myös itse mielellään jos joku jotain tarvitsee. Menossa on ainakin joitain kirjoja, kestovaippoja, tyyny ja kameran jalusta :D

Varsinaista säästämistä meillä ei oikeastaan tapahdu, vaan kaikki olemassaoleva raha koitetaan saada riittämään kaikkeen tarpeelliseen. Jos meillä joskus jää rahaa "yli", hankimme jotain työjuttuihimme liittyviä asioita tai sitten laitamme rahat lainanmaksutilille. Jos taas raha ei riitä, niin tingin ensimmäisenä omista menoistani. Lapsilta en haluaisi puuttuvan mitään.

Tämä olikin mielenkiintoinen haaste mietittäväksi. Heitän pallon eteenpäin, mistä teillä tingitään? :)

4 kommenttia:

  1. Oot Inka ihan paras! Kiitos!

    Tää oli hyvä juttu, sain sulta uusia ideoita meillekin kotiin! Erityisesti tuo luonnon tuotteet. En tiedäkään miten nokkosta voisi käyttää. Marjoja meillä on ja jonkin verran äitin myrkkymehua, mutta paljon voisi petratakin. Aika paljon itsellä haasteena se, kun en edes tiedä mitä kaikkea tällä sektorilla voisi tehdä...

    Ja mekin käydään cittarissa. Valitaan mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa. Luomun suhteen ei olla niin tarkkoja kyllä, vanhempien myötä se asia on jotenkin arkistunut. Mutta lähiruoka on tärkeä asia ja on tosi mahtava juttu että cittarit tukee sitä!

    VastaaPoista
  2. Eipä mitään! oli kiva haaste :) Nokkosta voi käyttää samaan tapaan kuin pinaattia eli keitoissa, letuissa ja kastikkeissa. Minä olen laittanut kuivattua nokkosta sämpylätaikinaan, niin saa lapset kunnon vitamiinipaukut siinä ohimennen, muussa muodossa ei meidän väelle uppoa ;)

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä lista, josta tuli hyvälle tuulelle! Varinkin tuo itse leipominen säästää ja on mukavaa puuhaakin.

    VastaaPoista