torstai 7. huhtikuuta 2011Ensimmäisen rästissä olevan kuva-analyysin kohde on Roomassa sijaitseva Pietarinkirkko, joka on maailman suurin uskonnollinen rakennus. Sen pituus on 212m, korkeus 133m ja pinta-ala 23 000 m². Pietarinkirkko on suuri saavutus rakennustaiteellisesti, mutta se pitää myös sisällään runsaasti taideteoksia. Näistä yksi tunnetuimmista kenties Michelangelon Pietà.

En aio nyt enempää rakennusta esitellä, koska pitää kiiruhtaa tehtävän kimppuun, mutta sellaista jäin miettimään, että minkä takia Pietarinkirkon attikan päältä löytyy patsaat kaikista muista apostoleista paitsi juuri Pietarista? Enimmäkseen kaikkialla apostolit (kuten vaikka Helsingin tuomikirkon katolla) kuvataan yhtenä "laumana". Ehkä asia johtuu vain yksinkertaisesti siitä, että kyseessä on apostoli Pietarin hautakirkko ja hänen patsaansa ei siksi ole katolla, koska se löytyy rakennuksen sisältä (ja hautansa rakennuksen alta). Vai onko jollakulla tarkempi käsitys asiasta, liittykö käytäntöön joku tarina? Miksi Pietarin patsas ei silti olisi voinut olla muiden mukana katolla? Kävikö kenelläkään aikoinaan edes mielessä että pitäiskö Pietarinkin patsas laittaa attikaan?

En kyllä tiedä tekisinkö edes näillä tiedoilla yhtään mitään, mutta tuli vain mieleen :D

Kuvan nappasin täältä: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Petersdom_von_Engelsburg_gesehen.jpg

1 kommentti:

  1. Mitä?! Eikö siellä ole Pietarin patsasta? Tuota en tiennytkään... Hieman outoa,mutta pohdintasi saattavat osua oikeaan.

    VastaaPoista