lauantai 24. marraskuuta 2012

1. Taiteilijahaastattelu: Outi Aho

 

Aloitan työhuonevierailut helpon kaavan mukaan, eli aion aluksi käydä kylässä tuttujen taiteilijoiden luona. Outi Aho on työhuonekaverini puolentoista vuoden takaa ja hän suostui rohkeasti ensimmäiseksi kohteekseni.

Outi piirtää, maalaa ja rakentaa teoksiaan vanhassa Pyynikin trikootehtaassa, Pyhäjärven rannalla. Paikka on idyllinen ja vanha tehdasrakennus täynnä historiaa ja pitkiä käytäviä. Ovien takaa leijuu tärpätin haju ja myös ovikylteistä voi arvata minkä alan tekijät ovat vallanneet rakennuksen.

Itselleni Outin mieleenpainuvin teos on vuosien varrella ollut Eiväthän robotit itke , joka koostuu hitaasti liikkuvista ja itkulaulua esittävistä robottipalloista.

Tällä hetkellä Outi työskentelee piirrosten parissa, joita on esillä hänen seuraavassa näyttelyssään galleria Kapriisissa Tampereella 31.1.2013 - 24.2.2013.

Outi Aho
Syntynyt 14.7.1965
Asuu Lempäälässä   
Työskentelee Tampereella
www.outiaho.fi

Miten taide löysi sinut? / Miten sinusta tuli taiteilija?
En valinnut taidetta. Se valitsi minut. Tämä tapahtui pikku hiljaa vuosien kuluessa. Olen aina ollut kiinnostunut väreistä ja muodoista. Halunnut rakentaa omia kuvamaailmoja. Varsinainen ajatus taiteesta ammattina syntyi opiskellessani Taideteollisessa korkeakoulussa.

Millä tekniikalla teet taidetta?
En rajoita itseäni mihinkään tekniikkaan tai materiaaliin. Haluan ilmaista itseäni ja ajatuksiani sillä välineellä ja tekotavalla, mikä kulloinkin tuntuu oikealta. Piirrän, maalaan, teen interaktiivisia mediateoksia. Teoksen sisältö määrittelee teoksen muodon ja käyttämäni tekotavan. Tekniikka ja materiaali ovat apuvälineitä, joiden avulla voin luoda moniulotteisia ja monimerkityksellisiä teoksia.

Mistä saat ideat teoksiisi? / Mikä inspiroi sinua?
Aiheeni löydän eletystä elämästäni ja arjen pienistä asioista. Nämä asiat herättävät pohtimaan nykyajan ilmiöiden suhdetta ihmisyyteen kuten tunteisiin. Itselle merkitykselliset aiheet ovat mielekkäitä ja niiden kautta teoksiin tulee väistämättä mukaan henkilökohtainen kokemus. Tärkeätä on pitää mielensä avoimena ja antaa mielikuvitukselle tilaa. Uskoa oman mielen voimaan.

Yksityiskohta isommasta piirroksesta.


Taiteentekoprosessisi?
Joskus teos syntyy pelkästään ajatteluprosessin kautta tiedostomattoman minän ohjaamana. Joskus teos vaatii hyvinkin tarkkaa luonnostelua. Varsinkin mediateokset tulee jo työmäärän ja hinnan vuoksi suunnitella huolellisesti ennen itse rakennusvaihetta. Joskus aihe pyörii mielessä vuosia ennen kuin saa muotonsa konkreettisena teoksena.

Miten teos muuttuu tekemisen aikana suhteessa alkuideaan?
Eihän teos koskaan ole juuri sellainen kuin alunperin suunnitteli. Ja näinhän sen pitää ollakin. Lopputuloksen vastaavuus alkuperäiseen ideaan nähden ei ole merkityksellistä, vaan ne sisällölliset kerrostumat, jotka teokseen syntyvät sen elinkaaren aikana. Työskentelen hitaasti, mietiskellen. Palaan esimerkiksi vanhojen maalausteni ääreen jopa useiden vuosien jälkeen ennen kuin myönnän että yhtään mitään en niihin enää lisäisi tai ottaisi pois.



Esittele joku sinulle tärkeä teoksesi?

Taiteilijalle tärkein ja merkittävin teos on se, jota hän parhaillaan valmistaa. Kaikki teokseni ovat merkityksellisiä, sillä kaikki ovat syntyneet omasta tarpeestani pukea sanottavani konkreettiseen muotoon. Tällä hetkellä olen kiinnostunut piirtämisestä. Piirtämiseni filosofiaa määrittelevät  käsitteet sattuma, epätäydellisyys ja arjen estetiikka.  Piirtämiseni on hyväksymistä. Sen myöntämistä, että kaikki muuntuu tilassa ja ajassa. Se on irtautumista opituista asenteista ja vaatimuksista, jotka tukeutuvat tiettyyn tulkintaan täydellisyydestä. Teosten sisältö on henkilökohtaisessa kokemuksessa, kaiken muuttuvuudessa ja suhteellisuudessa.


Minkälainen taide koskettaa sinua?
Hyvässä taideteoksessa yhdistyvät sisällölliset, esteettiset, tekniset ja teoreettiset osatekijät oikeassa suhteessa kokonaisuuteen. Teoksen merkitys on myös suhteessa senhetkiseen mielentilaan. Sama teos voi jonain hetkenä jättää täysin kylmäksi, mutta toisena hetkenä avautua uudella tavalla. Siksi taiteelle pitää antaa aikaa ja tilaa. Mikään tyylisuunta tai tekemisen tapa ei silloin ole merkittävä.

Vaikuttavin taidekokemuksesi?
Oi, niitä on niin paljon.

Kiitokset Outille haastattelusta ja mukavasta kahvihetkestä!

4 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle!
    Kyllä kannatti pistäytyä kanssasi Outin työhuoneella. Odotan innolla uutta vierailua!

    VastaaPoista
  2. Hieno vierailu mielenkiintoisen taiteilijan luona! Kiitos <3

    VastaaPoista
  3. Hei Inka, Hienon haastattelun teit Outista, kerropa hänellekin terveisiä. Terv. Ansku

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteistanne :) Lisää haastatteluja tulossa lähiaikoina! Ja Ansku, kerron terkut jahka näen Outia tai voi olla että hän löytää terveiset täältä :)

    VastaaPoista