tiistai 14. joulukuuta 2010

Satukirjataloja

Opinnoissani on käsittelyssä parhaillaan 1900-luvun arkkitehtuuri. En ole mitenkään erityisen paljon juuri arkkitehtuurista kiinnostunut, mutta Frank Owen Gehryn rakennukset veivät kyllä sydämeni kiehtovuudellaan ja mielikuvituksellisuudellaan!

Kanadalais-yhdysvaltalaisen Gehryn tyyli edustaa Wikipedian mukaan modernin arkkitehtuurin dekonstruktivismin suuntaa. Hänen luomuksistaan ympäri maailmaa on tullut suosittuja nähtävyyksiä. En kyllä ihmettele yhtään, näitä olisi kyllä tosi hauska nähdä livenä! Rakennukset näyttävät siltä että niitä löytyy satukirjoista, mutta ei kyllä mistään oikeista kaupungeista..


Dancing House, 1995, Praha


Guggenheim-museo, 1997, Espanja


Walt Disney Concert Hall, 2003, Los Angeles


Kuvien lähteet:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Case_danzanti.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guggenheim_night.jpg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney_Concert_Hall

6 kommenttia:

 1. Jos Tim Burton rakennuttaisi talon, olisi tämä oikea mies sitä suunnittelemaan!

  VastaaPoista
 2. Concert Hallin LA:ssa olen kuvissa nähnytkin aikaisemmin, mutta tuo Prahassa oleva Dancing House on jäänyt kyllä muiden silmille.. Hienoja kaikki, ymmärrän miksi olet näistä innostunut:)

  VastaaPoista
 3. Hei joo totta! Nyt kun sanoit niin tuo tanssiva talo varsinkin on ihan Burtonia :)

  Minä olin jotenkin onnistunut tähän asti ihan kokonaan välttymään näiltä, siksi varmaan innostuinkin niin paljon kun tuli kerralla monta uutta ja jänskää silmien eteen :)

  VastaaPoista
 4. muistaakseni itävallassa on jokin ihan kreisi arkkitehtimies, jonka pitkän nimen yksi sana saattoi olla wasser, ja jonka yhdessä saamassani postikortissa ollut talo tuli heti mieleen näistä taloista.

  En itsekään ole liian arkkitehtuuri-innostunut, mutta siihen kait osaltaan vaikuttaa Suomenmaan tylsä tarjonta. Kun näkee jotain tällaisia pytinkejä alkaa ymmärtää miten laajasta asiasta on kyse. Ja on huikeaa, että maailmalla uskalletaan toteuttaa näitä hulluja taloja!! Suomen osalta koetan ajatella ystävällisesti, että enemmän kuin rohkeuden puutteesta, nämä talot jäävät täällä rakentamatta haastavien sääolosuhteiden vuoksi...

  VastaaPoista
 5. Löytysi: Friedensreich Hundertwasser (ei ihme etten muistanut nimeä)

  Täällä oli ainakin jokin miehen pykäämä pytinki:
  http://drytoasts.wordpress.com/2011/01/04/this-guy/

  VastaaPoista
 6. hoo vau! Ihania karkkitaloja! Kiitos tästä linkistä, oli ihan uusi tuttavuus :)

  VastaaPoista